Kúsok z moje duše: Od chaosu k harmónii: Ako som si novými návykmi zorganizoval život

Tam, obdobie kedy dni a čas plynúci v nich nemali štruktúru, systém. Preto ten chaos, preto tie spontánne nekoordinované pohyby rúk, nôh, pier. Nechal som okoliu, emóciám, pocitom určovať prítomnosť tak nekompromisne ovplyvňujúcu budúcnosť. Sledovanie všetkých tých negatívnych noviniek v televíznych správach, prejedanie sa nezdravým jedlom, neprimerané konzumovanie informácií – faktov zbytočných pre moju existenciu, kontrolovanie emailov, správ každých pár minút, nekonečné sedenie za počítačom, myšlienky blúdiace v minulosti, sledovanie druhých ľudí na sociálnych sieťach a s tým spojené porovnávanie sa, neskoré ponocovanie,,,,, Len zopár príkladov nesprávnych, nezdravých návykov vykonávaných zväčša automaticky, bez rozmýšľania, bez zamyslenia sa či to, čo práve robím hrá v môj prospech, alebo nie.

Dni vyzerali odlišne, no zároveň ich spájala rovnakosť. Tá rovnakosť spočívala v impulzoch. Našťastie nastal zlom. Zmenil som svoje návyky, rutiny. Zmenil som sa. Už som viac nebol tým Tomášom, ktorý ráno dotykom prsta umlčal nepríjemný zvuk budíka a okamžite začal s polo rozlepenými očami skrolovať nekonečným obsahom tam vo svete ďaleko vzdialenom odo mňa. Posadnutosť čítať novinky čo sa stalo, kto čo urobil, posadnutosť pozerať fotky, videí ľudí z môjho okolia, z druhého konca planéty, posadnutosť vhodiť do čerstvo prebudeného mozgu čo najviac odpadkov, ktoré ho upchajú pocitmi som informovaný, som aktualizovaný – zistil som všetko čo som počas spánku zmeškal.

Mmm. Začiatky boli ťažké. Zbaviť sa starých návykov, ktoré mi prinášali okamžité uspokojenie a nahradiť ich novým návykmi bez viditeľného, citeľného, jasného pôžitku. Našťastie zvládol som to. Podarilo sa mi vybudovať novú verziu seba samého. Dokázal som dostať svoj život a čas pod kontrolu. Vďaka tomu, cítim sa lepšie, môj život sa stal lepším.

Návyky ktoré mi priniesli zlepšili život:

Meditácia, afirmácie, vďačnosť, usmievanie sa
Ihneď ráno po vypnutí toho bezcitného zvuku odkladám vkročenie do sveta tam vonku a zostávam vo svete tu vo vnútri mňa. Poďakujem sa za všetko čo v živote mám, pripomeniem si aký šťastný som, že mám rodinu, zdravie … Po vďačnosti nasleduje usmievanie sa / smiech, afirmácie, meditácia a ranná rozcvička – strečing.

Cvičenie, behanie, zdravé stravovanie
V priebehu dňa počas možnosti vždy telu a duši doprajem pohyb a to minimálne 5 krát do týždňa. Silový tréning, cvičenie s vlastnou váhou, beh.

Kontrolovanie emailov, písanie emailov/ správ pár krát denne, obmedzenie času na sociálnych sieťach
Tam bolo obdobie, kedy som ihneď ráno otvoril emaily, správy a komunikoval so svetom. Samozrejme po odpísaní emailov, správ či to bolo skoro ráno, alebo neskoro večer som ich obnovoval a obnovoval, kontroloval a kontroloval každý chvíľu, či mi niekto poslal email, správu. Totálna strata času, v súčasnosti to robím vo veľmi obmedzenej miere. Rovnako aj sociálne siete, už neskrolujem nekonečným obsahom, riešim jedine pracovné veci vo veľmi obmedzenej miere bez tendencie pozorovať kto kde je, čo robí, čo zdieľa.

Čítanie kníh, vyhodnotenie dňa čo som urobil dobre a zle, nastavenie cieľov na ďalší deň, chodenie spať v rozumnú a pravidelnú dobu

Samozrejme, je tam stále priestor na zlepšenie. Pred spaním ľahnúť si bez mobilu, ale je to ťažké, pretože často práve pred spaním ma napadajú myšlienky, slová ktoré si musím zapisovať.